Istoria melodiei „Jingle Bells”, un clasic de Crăciun

Istoria melodiei „Jingle Bells”, un clasic de Crăciun

„Jingle Bells” este una dintre cele mai cunoscute și cel mai des cântate melodii americane din lume.

A fost scrisă de James Lord Pierpont (1822–1893) și publicată sub titlul „The One Horse Open Sleigh” în toamna anului 1857.

S-a susținut că inițial a fost scrisă pentru a fi cântată de un cor al școlii duminicale sau ca un cântec de petrecere.

Deși nu are nicio legătură originală cu Crăciunul, a devenit asociată cu muzica de Crăciun și sezonul sărbătorilor în anii 1860 și 1870 și a fost prezentată într-o varietate de antologii de cântece de salon și de colegiu în anii 1880.

Istoria melodiei „Jingle Bells”, un clasic de Crăciun

A fost înregistrată pentru prima dată în 1889 pe un cilindru Edison; această înregistrare, despre care se crede că este prima înregistrare de Crăciun, s-a pierdut, dar o înregistrare din 1898, tot de la Edison Records, a supraviețuit.

Până când cântecul a fost lansat și protejat prin drepturi de autor, James Lord Pierpont s-a mutat în Savannah, Georgia, pentru a servi ca organist și director muzical al Bisericii Unitariste Universaliste din acel oraș, unde lucra fratele său, reverendul John Pierpont Jr.

În august 1857, Pierpont s-a căsătorit cu Eliza Jane Purse, fiica primarului din Savannah. Pierpont a rămas în Savannah și nu s-a întors niciodată în nord.

„Jingle Bells” a fost una dintre primele melodii difuzate din spațiu, într-o glumă pe tema Crăciunului astronauților Tom Stafford și Wally Schirra din misiunea Gemeni 6.

 

În timp ce se aflau în spațiu, pe 16 decembrie 1965, au folosit o armonică și clopote de sanie, iar cu Schirra la armonică și Stafford la clopote, au difuzat o interpretare a „Jingle Bells”.

Armonica, prezentată presei la întoarcerea lor, era o „Little Lady” Hohner, o armonică mică de aproximativ 2,5 cm lungime și 1 cm lățime.

(Visited 53 times, 1 visits today)
 
Citește și ..  Surprinzător, afacerea principală a McDonald's nu este cea cu mâncare